HA-DX 2016

Fórum rádióamatőröknek.

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha1zn » 2017.01.20. 13:15

Sziasztok!
HA5BA által jegyzett listát találtam a HADXC tagokról...Kelt 2017 január 3.Elvileg kötelezően adandó a versenyen. Érdekességre lettem figyelmes. Alaphívójelem szerepel (HA1ZN), versenyhívójelem nincs a listában, meg úgy tűnik, másoké sincs benn, vagy csak egy hívójel. Akkor most ha HG1A-val dolgoznék - nem teszem - akkor marad a "ZA", mint megye? Tavaly nem így volt.....Most akkor hogyan is van ez?

73! Zsolt HA1ZN@HG1A
ha1zn
 
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2016.02.12. 20:33

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA8RT » 2016.04.26. 21:49

Sziasztok!

A verseny után már érlelődött bennem a gondolat, hogy hozzászóljak, de csak most jutottam el eddig a pontig.
Először le szeretném szögezni, hogy bár nem indulok nagyon régóta a HA-DX-en (nem is vagyok olyan régóta amatőr, mint sokan mások), de van egy nézőpont, ahonnan szerintem jobban láthatok egy-két dolgot.
A YOTA program kapcsán (aki nem ismeri: http://www.ham-yota.com) elég sok külföldi ismerősre, barátra tettem szert, akikkel mondhatni napi kapcsolatban vagyunk. Így volt ez a HA-DX verseny idején is. Megbeszéltük, megvitattuk jobbára ezt a témát, amiről a fórumon is szó van.
A legfontosabb dolog az az, amit ők is szóvátettek, hogy legyen egységes a rendszer. Nem jó, hogy valaki ezt, másik meg mást ad. (Értsd megye és HADXC szám egyszerre.) Kavarodás van a versenyprogramokban, összehasonlíthatatlanok a pontszámok verseny közben stb. (Lásd http://www.cqcontest.net, http://www.3830scores.com stb.) Ezek a mai világban egyre fontosabbá válnak, az számít "menőnek", akinek mindenütt ott van a hívójele, nem csak a sávban. Ez a tapasztalatom, tetszik, nem tetszik.

Nagyon fontos a marketing, ahogyan 2NA Attila és még páran fejtegették. Attila tapasztalatom szerint ezt nagyon jól csinálja, meg lehet benne bízni. Lásd ITU, Samuel Morse és egyéb nagysikerű magyar aktivitások. Fontos, hogy jól mutasson minden. Ahogyan 7TM Tibi írta valahol: egy szép diplomára "beindul a birtoklási vágy". :) Teljesen egyetértek.
A versenyben azok az állomások adják a tömeget, akik csak pár tíz, esetleg 100-200 QSO-ra kapcsolnak be. Ezt el kell fogadni, mindenütt így van. Ők nem fognak bekapcsolni, ha nem értelmezhető a kiírás, nem egyértelmű a verseny vagy ha nincs információáramlás, motiváció.
Részemről, én szívesen segítek megfogalmazni egy angol és egy orosz nyelvű szabályzatot a HA-DX-nek. 6PX Csabával már beszéltünk erről, és először ezt kéne mindenképpen tisztázni.

A logok nyilvánossága alapvető kellene, hogy legyen, ugyanígy egy summary minden állomásnak az eredménylistában. Hangfelvételek megoldottak 6PX Csaba által. Ezek hozzáférhetősége is növelné az érdeklődést.
A szorzók mibenlétéről:
- ha minden állomás szorzó volna, akkor ott vagyunk, mintha nem is volna
(esetleg egy állomás csak egyszer sávtól függetlenül? WPX-hez hasonlóan...)
- ennélfogva szerintem érdemes a megyés szorzórendszernél megmaradni, és a magyar QSO-ra 10, 15 vagy 20 pontot adni. Borzasztóan keresnék a magyarokat így.
- a HADXC számot felesleges belekeverni. Külföldiek azt se tudják, mi ez. Tisztelet a kivételnek. A "county"-kat legalább el lehet magyarázni.
- DXCC szorzó mindenkinek

Magyarok, versenyezzünk összsávon! (Mondjuk lehet alsó (1.8-7) és felső (14-28) kategóriára bontva, ha az jobban tetszik. Végülis, van aki nem engedhet meg magának jó alsósávos antennákat.)
Külföldiek vannak elegen, ott van létjogosultsága az egysávozásnak.

Ha valamit kihagytam, majd pótolom. :)
A HA-DX egy nagyon jó időpontban lévő nagyon jó verseny, ne hagyjuk elveszni. A tendenciák rossz irányba fordultak, de ez 2017-ig még korrigálható. Szervezzünk egy pörgős 24 órát mindenkinek! Most jön majd az ARI verseny nemsokára, gyakorlatilag az olasz HADX. Érdemes bekapcsolni.

73. Tomi
HA8RT
Avatar
HA8RT
 
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2016.04.26. 15:38

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: VE7JH » 2016.04.26. 15:28

Megkaptam a 2016-os HA-DX előzetes eredményémemet a HA2QW-től. Meg kell mondjam nagyon profi a riport, de a legjobb benne az az, hogy az ellenállomások több hibát ejtettek mint én, HI. Szerencsére a sok 001 sorszámú "QSO_ERROR_NOT_IN_CALLSIGN_DATABASE" amerikait nem vonták le, pedig volt bőven.
73, Gábor
VE7JH
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2016.02.09. 01:18

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA9PP » 2016.03.13. 13:20

Sziasztok!

Nagyra értékelem Attila, HA2NA elkészített kimutatását (grafikonjait), amit előző levelében mindenki számára elérhetővé is tett (szép munka volt, gratula és köszönet érte).
Az adatok láttán visszaigazolódik számomra, hogy ROSSZ DÖNTÉS volt a HADXC tagsági szám KÖTELEZŐ jelleggel történő szorzókénti bevezetése 2016-ban.
Remélem a tények meggyőzik a rendezőt és a HADXC tagokat is, hogy nem ilyen módon kell javítani a HA-DX verseny még szélesebb körű elismertségén.
Amennyiben a rendező a kiíráson változtatni kíván a jövőben (néhány Verseny Bizottsági tag döntése alapján) bízom benne, hogy az itt lezajlott levélváltásokat (véleményeket) tanulmányozva alaposan megfontolva teszi majd azt.
Mindenesetre a döntés előtt célszerű lenne egy közvélemény-kutatás, hogy pl. VISSZAÁLLJON A RÉGI szorzókra vonatkozó feltétel.

A közvélemény kutatás fórumai lehetnének pl. az egyes hazai rádióamatőr találkozók, amelyeken a rendező és a HADXC képviselője is részt venne, továbbá a verseny előtt legalább KETTŐ hónappal (azaz már november végétől - a CQ WW CW versenyt követően) "beindulhatna a kampány" :-) A szlogen legyen az, hogy : "Tegyük vonzóbbá a HA-DX versenyt".

73!
PISTIQ, HA9PP
HA9PP
 
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015.02.27. 09:48

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.03.05. 22:34

Sziasztok!

Készítettem egy kis statisztikát az elmúlt években beküldött log-ok alapján.
Az adatokat a HA-DX weboldaláról töltöttem le.

Pár észrevétel.
Ha jól emlékszem a korábbi években (2005-2014) minden HA-HG állomás megyerövidítést adott.
2015-től vezették be újból a HADXC szám adását.
A versenyre jegyzőkönyvet küldő külföldiek száma évről évre folyamatosan növekedett és
2014-ben érte el maximumát, összesen 1594 beküldött jegyzőkönyvvel, ekkor még csak a megyék voltak a szorzók.
2015-ben bekerül a HADXC tagsági szám mint szorzó, és egyből jelentkezett egy nagyfokú visszaesés ami 2016-ban folytatódott.
2016-ban nem csak a külföldi állomások részéről történt visszaesés, hanem a nem HADXC-tag állomások részéról is.
116-ról visszaesett 86 állomásra. Gondolhatnánk, hogy azért mert beléptek a HADXC klubba.
Sajnos ez sem igaz, mert csökkent a HADXC klubtagok indulási kedve is.
2014-ben 44 majd 2015-ben kis emelkedés 48-ra majd drasztikus visszaesés 2016-ban 36 állomásra.
A HA indulóknak kb. 1/4-e a HADXC tag.
A HADXC tagok 121 fő, ebből elindult a versenyen 36 állomás kevesebb mint 1/3, szerintem ez szégyen a HADXC clubra nézve.

Tehát a számok önmagukért beszélnek.
Kérdezném a versenybizottság tagjaitól:


- a versenykiírás módosítása előtt végeztek e tanulmányt, vizsgálatot a versenyre való hatásáról?
- megkérdezték -e erről a nem MRASZ, a MRASZ tag rádióamatőröket. (Mivel a MRASZ az összes MAGYAR rádióamatőrt képviseli)
- kikérték-e a versenyen rendszeresen indulók véleményét, mint a magyar, mint a külföldiekét?
- amennyiben ezekről vannak dokumentumok, nyilvánosságra került-e?
- mit tett a HADXC Klub azért, hogy ezt a különleges státuszt kiérdemelje?
- 2015-ban mit tett a versenybizottság (MRASZ) a HA-DX népszerűsítésére.

Nem ildomos egy versenykiírást évente módosítani, ezzel egyet is értek. Ha netán kikerülne a kiírásból, a hadxc mint szorzó, akkor,
valójában csak a kiírásból kell törölni, és módosítani az N1MM illetve a Win-Test -hez elküldött file-okat. Ez kb 10 perces munka.

Én személy szerint nagyon örülnék, ha kikérnék a magyar illetve a külföldi rádióamatőrök véleményét.
Ne 1-2 ember döntse el, hogy mi jó, és mi nem.

Remélem mihamarabb választ kapok feltett kérdéseimre.

73! Attila - HA2NA

Alább a statisztika.
Kép


Kép


Kép


***********************
73! Attila - HA2NA
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.29. 08:58

Kedves Jóska HA9RT!

Elnézést kérek az ide nem illő mondatért, de hát az a" hirtelen" felindulás.
Legközelebb majd számolok 10-ig és úri kisasszony módjára fogalmazok.
Még egyszer elnézést érte.
Lehet szépíteni az általad írt listát, de aki tud a sorok között olvasni az egyből rájött a lényegre, ami persze nem az, hogy más sávokon forgalmazunk.
Végül is az adott kérdés szempontjából, hogy miként lehetne jobbá tenni a HA-DX versenyt, ez nem releváns.

Abban egyetértünk, hogy a HA/HG állomások csak összsávon kerüljenek értékelésre.
Én 80m HP kategóriában indultam, de ennek ellenére azt mondom, hogy csak összsáv legyen.
Nem volt igazi verseny 80m-en, minden megerőltetés nélkül, könnyedén lehetett hozni az eredményt. Amennyiben csak összsáv lenne a HA/HG állomásoknak, biztos megcsinálom az antennákat, a felső sávokra. Néha kell a motiváció :-)

Azért nem értettem, az álláspontodat, mert Te azt írtad, a szorzókkal kapcsolatban, hogy maradjon így ahogy van, megye + HADXC szám. Hivatkoztál HA1ZN álláspontjához is, amiben Ő egyértelműen azt írta, hogy csak a megyék legyenek a szorzók. Ezért nem tudtam mi az álláspontod a szorzókkal kapcsolatban.
Igaz utólag visszaolvasva, lehet ez pont beleesik a 10%-ba.

73!
Üdv: Attila – HA2NA
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha9rt » 2016.02.29. 01:11

Kedves Attila 2NA,

„Kiérződik a listádból egy kis cinizmus”
nincs benne cinizmus, adatok. Valóban tűkrözi, hogy nem túl sokat találkoztunk a sávokban. Valószínűleg más sávokon más időkben QSO-zunk.

„nem értem, hogy neked mi az álláspontod a szorzókkal kapcsolatban”
Ismétlem: csak annyiban változtatnák a kiíráson, hogy a HA/HG állomások csak összsávon kerüljenek értékelésre.

Sajnálom, hogy egyes országos sajtó és TV adásokban terjedő alpári stílus, mint „Mire veri a nyálát ?” rádióamatőr oldalakra is bekerül.
Ilyen erre nem vagyok vevő, kiszállok.

73/DX HA9RT
Jóska
ha9rt
 

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA6PX » 2016.02.26. 19:12

Szervusztok !

Oklevél ügyben nagyon egyetértek Gabival (5NB). Ki kellene találni valami szép MRASZ-os dizájnt amit évente valamilyen módon variálhatni lehetne.
Talán érdemes lenne egy felhívást tenni, aki ért hozzá és van ötlete alkosson! Aztán ha vannak akkor azok közül ki lehetne választani mi vagy mik kerüljenek felhasználásra. Ha nincsenek művek akkor így jártunk...

Másik Gabi (VE7JH) írta: "Én javasoltam, hogy talán a szervező(k) ezen a fórumon is beszólhatnának, de az nem történt meg." - ez a MRASZ müködésére is így igaz. Mi-ők, ők-mi viszonylatokban folyik az egymás mellett elbeszélés. Nincsenek illetékesek, nincsenek felelősök.

Írhatnám úgy is, hogy "a kutya ugat, a karaván halad." Már csak az a kérdés merre...

73...Csaba-HA6PX
HA6PX
 
Hozzászólások: 90
Csatlakozott: 2015.01.14. 19:38

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.26. 18:45

Sziasztok!

Elnézést az átkeresztelésről, Feri az Jóska :-)
Sok mindenben egyetértek ha5nb-vel. Tavaly készítettem egy új oklevél tervezetet.
Elvileg, áldását adták rá az illetékesek, a kívánt módosításokat elvégeztem a nyers oklevélen,
aztán maradt minden a régiben.

Üdv: Attila (HA2NA)

Csatolva a HA-DX-re készített oklevél képe.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA5NB » 2016.02.26. 17:11

Sziasztok!

Már jó ideje olvasom a hozzászólásokat, néhány gondolatot én is hozzáfűznék.
Először is: ha esetenként el is tér egymástól a véleményünk, ne vegye azt senki sértésnek,- csak beszélgetünk :)
Arról lehetne vitatkozni, jók-e ilyen formában a versenyszabályok, lehet-e, kell e azokon változtatni,
mindenesetre nyilvánvalóan nem célszerű azt túl sűrűn megtenni.
A HA-DX-CLUB tagsági szám tavaly nekem is okozott gondokat: több QSO-t elvesztettem, mert egy-két ellenállomás
sehogyan sem volt hajlandó azt elfogadni, mert nem tudta a versenyprogramja és vélhetően a kiírást sem olvasta el
figyelmesen.
Az idei versenyen ilyet már nem tapasztaltam.
Nekem teljesen mindegy, mit kell adnom/vennem, -számokat vagy betűket és az is mindegy, hogy mint HA-DX-CLUB tag,
szorzó vagyok-e vagy sem.
Amin viszont tényleg érdemes lenne változtatni, az oklevél formátuma.
Nem kerülne semmibe, nem kellene emiatt a szabályokat sem megváltoztatni, de velem együtt sokaknak kívánatosabb
lenne az oklevél elnyerése.
A "régiből" már van egy néhány a falon, még több a fiókban, ideje lenne újabbat-szebbet alkotni!

73, Gábor HA5NB
73, Gabi
Avatar
HA5NB
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2015.05.15. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest, Ecséd

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2016.02.26. 15:22

Szia Attila! 2NA
Kicsit nem passzol az írás de aztán rájöttem, hogy a Feri az Jóska. Te is röhögtél ? Én is de nagyot.
De a kutyát se érdekli. Különben most már 2 éve adjuk a HADXC sorszámot. Csak hát csúszik minden.
Én írtam levelet az egyik hibára elnézést kértek. De akiknek ki lett küldve azok ezt nem tudják.
De hát így jártunk.
Én úgy gondolom nagyon szuper, hogy így leírjuk a véleményünket a HADX-ről. Én úgy gondolom, hogy
az utolsó mondatod a tuti. Aztán meg majd lesz valami. (mert, hogy nekem jó így ahogy van.)
73! Tibi 7tm
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.26. 14:10

Sziasztok!

Miért van az, hogy ha valaki véleményt formál, esetleg nem ért egyet dolgokkal, azt egyből úgy kezelitek mint aki kötözködik, a kákán is csomót keres, és viszályt akar szítani.
Szó sincs erről.
Egy dolog motivál(t), hogy miként lehetne jobbá tenni a HA-DX versenyt.

El kell fogadnunk, hogy 2016-ot írunk.
Mik a mai elvárások egy versennyel szemben?

Legyen egy jó versenykiírás.
Megfelelő aktivitás a szervező ország részéről.
Legyen egy többnyelvű, egyszerűen kezelhető, (angol, német, orosz, magyar) honlap.
A főbb versenyprogramok ismerjék, kezeljék jól a versenyt.
Megfelelő „support” a szervezők részéről. Pl: versenyprogramok felkonfigurálása az adott versenyhez (rövid videó), kiegészítő adatbázisok naprakész tartalommal, stb.
Egy szép oklevél, ami pdf formában letölthető. Plakett program (szponzorokkal)
És marketing, marketing, marketing.


Kedves Feri!
Kiérződik a listádból egy kis cinizmus, hogy mit akar ez a HA2NA, ki ő? Mire veri a nyálát ?
Kis hiba csúszott a listádba, mert velem ’86-ban nem lehetett QSO-d. Talán a HA2KMK-ról mert akkor onnan QSO-tam. Az egyéni adóengedély kérelmem anno a megyei rádió főelőadó (élet és halál urai) úgy bevágta a páncélszekrénye alá, hogy csak a ’90-es évek közepén került elő. A HA2NA hívójelet 2000–től használom, igaz nem sűrűn. De 97-től a QSO-im 90% -a a HG6N log-jaiban vannak.
Azt viszont nem értem, hogy neked mi az álláspontod a szorzókkal kapcsolatban, legyen csak a megye, illetve megye és HADXC? Mivel ez az egyik sarkalatos kérdése ennek a topiknak.

A hozzászólások után én még mindig nem lettem meggyőzve a HADXC mint szorzó helyességéről.

És ne haragudjon meg senki rám, de a napokban olvastam a klubunknak küldött MRASZ beszámolóban, és hangosan felröhögtem.
… A MRASZ HADXC klub jelentősége ebben az évben felértékelődött azáltal, hogy ellenőrzőszámként visszakerültek a HA-DX versenyben a tagsági sorszámok.
Ez most komoly? Egy 24 órás versenyben amiben a HADXC tagság szorzót ér, ezért értékelődött fel a HADXC?
Na nem rugózok ezen tovább mert azt hiszitek, hogy a HADXC-vel van bajom.

Sajnálom, hogy csak páran szolunk a témához, hiányolom a versenyt szervezői, döntéshozói részéről történő hozzászólásokat.
Lehet-e közvélemény kutatni?
Vagy van-e lehetőség a versenykiíráson egyeztetések után módosítani?
Stb.
Vagy minden így jó, ahogy van!


Üdv: Attila (HA2NA)
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha9rt » 2016.02.25. 23:08

Sziasztok,
én csak annyiban változtatnák a kiíráson, hogy HA/HG állomások csak összsávon értékelhetők.

Érdekes volt olvasni a hozzászólásokat. Egyetértek kb. 90-90%-ban 3NU Jani, 7TM Tibi és 1ZN Zsolt véleményével.
A lényeget VE7JH Gábor írta, idézem:
„hogy mik a szorzók az egyáltalán nem befolyásolná a részvételemet. Még a pontozási rendszer sem”.
És ez a lényeg! Rádiózzuni kell és nem mindenáron mindenen a „csomót” keresni.

A saját stasztikám:
HA3UU Janival 1974-től több CW QSO,
HA7TM Tibivel 1975-től több CW QSO,
HA1ZN Zsolttal 1985-től több CW QSO,
HA6PX Csabával 1987-től több CW QSO,
HA9PP Pistiqval 2000-től több CW QSO
és HA2NA Attilával 1986-ban 1 db QSO 80m SSB-n.

73/DX HA9RT
Joska
ha9rt
 

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.15. 21:04

Szia Laci!

Első körben a külföldi amatőröket kellene megkérdezni pár dologról.
Amint összeállt a kérdéssor, angol, nemet, orosz, nyelvre lefordítani és kiküldeni a kérdőív linkjét e-mailben.
A kérdőív már kész, csak a kérdések és a lehetséges válaszok kellenek.

Attila
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha5ma » 2016.02.15. 14:00

Sziasztok!

Visszatérek Attila ötletére : jót tenne egy felmérés a résztvevők igényeiről! Mik legyenek a szorzók? Csak megyék, vagy HADXC is? DXCC, WAE ? A kiikszelős megoldással nem rabolnánk az időt. Lehetne "egyéb ".

73 : Laci, 5ma
ha5ma
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2015.01.12. 18:48

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.14. 09:09

Szia Tibi!
Nem szőrözök, Te vagy nem érted miről írok, vagy nem akarod érteni.
1. nekem az a bajom, hogy nem számol helyesen a program, és értetlenkedik a HADXC számra.

2. Ami felé elkanyarodtunk az pedig az extra file-ok használata.
Amit írtál abban igazad van, ha valaki "kocka" versenyző simán elfogadja a Cluster-ből/RBN-ből jövő rossz hívójeleket,
és beírja a log-ba. Ez Őt minősíti.
A programozók viszont nem a morzevétel megkönnyítése végett írták meg úgy a programot, hogy a hívójel
beírása után egyből beíródik az RST és a zóna, megye, vagy akármi. Hanem a gyorsabb adatbevitel végett.
Sokkal gyorsabb kontrollálni, és esetleg az eltéréseket javítani.

73! Attila (HA2NA)

Ui: Elég gyakran előfordult, hogy a Cluster-ba rosszul írták a hívójelem és HA2NA helyett 5A2NA-t írtak.
Pár percig iszonyatos nagy Pile-Up alakult ki. Sebesség visszavesz, hívójel többször lead.
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2016.02.14. 06:16

Kedves Attila!
Szerintem ez már csak szörözés.
De egy pld SG7T-nek vesz majd 14-t ír sorszámnak. Pedig HG7T és 15 öt adok.
Egy jó távirász kiböki az ilyen hibát. A Koca versenyző meg benaplóza amit a prg
felajánl. Mi ez szerinted? Én nem tudásnak nevezném. Én szívem szerint annak örülnék
ha nem kinálna fel semmit a prg. És ha nem kinálna fel semmit, talán ez a vita se volna.
Na mind 1 szerintem felesleges lövöldőzés. Ugyse jutunk közős nevezőre.
73! Tibi 7tm
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.13. 22:49

Szia Tibi!

Szerintem félreértetted, én úgy gondoltam, ha a külföldi állomás beírta a levett hívójel és RST után a HADXC számot,
akkor a win-test a pont helyére ? jelet írt, így a az operátor és a program sem tudta mire vélni a HADXC számot.

Jelen esetben itt nem a morze tudás, vagy nemtudás a kérdés.
Ti is használjátok a master és az egyéb kiegészítő file-okat, és ez nem jelenti azt. hogy nem tudtok morzézni...

Attila (HA2NA)
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2016.02.13. 22:24

EZÉRT!
Felesleges... Aki elindul egy versenyen, legyen képes levenni normálisan 2 betűt, vagy egy számot
:evil:

73! Tibi 7tm
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.13. 19:25

Tibi!

Miért ne kellene tudni távírózni?
Nem értem amit írtál.

Attila (HA2NA)
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2016.02.13. 09:26

Hoppppá!
Mégis kell tudni távirozni
73! Tibi 7tm
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.12. 23:13

Szia Zsolt!

Teljesen igazad van!
Nekem egyedüli problémán a versenyprogramokkal, kiváltképp a WIN-Test-el,
hogy a külföldi indulóknál csak azokat számolta szorzónak aki megyét adott.
A HADXC sorszámhoz egy ? jelet írt és nem tudta mire vélni :-)
Az meg beállítás kérdése, hogy a hívójel után automatikusan beírja a megyét.
Azt a két betűt le kell tudni venni, de igény van ez előbbi lehetőségre is.

Üdv: Attila (HA2NA)
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha1zn » 2016.02.12. 21:20

Sziasztok!

HA-DX kiírást nem akarom részleteiben kivesézni, az elég alaposan megtörtént. HADXC tagként is azt vallom, hogy
- csak megye szorzó legyen
- legyen minden HA állomás 10 pontos a külföldieknek, hogy legyen kedvük vadászni.
Szerintem túl lett ragozva a dolognak az a része, hogy a versenyprogram modulok automatikusan ismerjék fel a hívójelhez tartozó szorzót. Felesleges... Aki elindul egy versenyen, legyen képes levenni normálisan 2 betűt, vagy egy számot. Most lesz az ARRL-DX verseny, páran hivatkoztak az ottani szokásokra. Hívójel hordozás van, simán lehet K1 FLA vagy akár CA. Le kell tudni venni! Ha nem sikerül, keményen büntetik. Hiába kínálja fel a versenyprogram a korábbiak alapján megjegyzett változatot.

73! Zsolt ha1zn-hg1a
ha1zn
 
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2016.02.12. 20:33

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.11. 21:44

Kedves Tibi!

Akkor a nem reprezentatív vs. reprezentatív témát megbeszéltük.

Engem spec. érdekel a külföldiek véleménye, és amennyiben 1-el többen mondják azt, hogy úgy jó, ahogy jelenleg van.
Maradjon a HADXC is szorzó, akkor meghajlok és szó nélkül elfogadom.

De kérdezzük már meg a külföldieket, hogy nekik mi a véleményük. Mérettessünk már meg!

Attila (HA2NA)
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA3UU » 2016.02.11. 21:34

A "HA DX gyermekemnek" nem volt betegsége - csak a megyék voltak a szórzók.

Végleg elhagyom a topikot, 73 GL! Jani HA3UU
HA3UU
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2015.01.13. 06:26

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2016.02.11. 21:02

Kedves Attila 2NA!
Félre értettük egymást látszik, hogy így írva nem egészen úgy néz ki mint ahogy szóban lehetne.
Én amikor azt írtam arra gondoltam, hogy itt a fórumon eme 6 ember véleménye nem lenne reprezentatív.
Ha egy űrlap van szétküldve az ugye az más.
Viszont ha az én vonalamat követjük és nincs űrlap szétküldve akkor az a séma jó lehet amire gondoltam.
Jani is szerintem ebben az irányban gondolkodott bár ő már a külföldieket is bele keverte.
De tudjátok mit? Azt csináltok amit akartok lelketek rajta.
Sok sikert a nagy semmihez. Ha rendezőket nem érdekli felesleges ész osztás.
73!
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.11. 20:35

Kedves Jani!

Nem értelek.
Ha Te egyetértesz Tibivel, az szíved joga.
Azzal nincs és nem is lehet bajom, hogy te ragaszkodsz a HA-DX „gyerekedhez”.
Neked van egy álláspontod, meg nekem is.
Most is azt állítom, hogy 6 ember véleménye nem reprezentatív.
Ezeré pedig már az.
Amint megkapom az 1000 log küldő e-mail címét, akkor megkérdezzük Őket.
Remélem lesz rá lehetőség.
De kezdem gyanítani, hogy az lesz a vége, hogy gyorsan hoznak egy „Lex” HA-DX határozatot.
Hogy mostantól a HADXC rendezi a HA-DX –et. Oszt annyi, és mindenki maradjon csendbe, minden marad úgy ahogy volt.

Attila (HA2NA)
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA3UU » 2016.02.11. 19:58

Kedves Attila!
Az is egyfajta vélemény, hogy HA7TM Tibivel egyetértek - úgy vélem, ha egyszerű rádióamatőr is vagyok, ehhez jogom van.

Kedves Csaba - HA6PX!
Vagy rosszul fogalmaztam, vagy félreértettél valamit.

73! Jani HA3UU
HA3UU
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2015.01.13. 06:26

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA6PX » 2016.02.11. 16:21

Sziasztok !

Na majd megint kérhetek elnézéseket mert ezt is első felindulásomban írtam...

"Inkább olvassa az, akinek a feladata lenne, rakja össze az információt." -hát kedves Tibi a lényegre tapintottál. Kinek a feladata, ki a felelős, olvassa-e és mi a véleménye? Na körülbelül itt el is véreztek a dolgok... Egy egyszerű példa:
A MRASZ egyik alelnöke azt válaszolta arra kérdésemre, hogy miért nem nyilvánosak a LOG-ok, hogy "nem kérte senki".
KÉREM !! Évek óta. De ha rosszul kértem akkor most megint KÉREM (lécciléccilécciiiiííí). Nyilvánosak? NEM. Ki a franctól kell kérni? Ha kérem, akkor ki jogosult dönteni? Ha az illetékes olvassa, akkor miéert nem magyarázza el, hogy mit látok rosszul. Ha nem olvassa (a MRASZ fórumát) akkor miért illetékes? Van egyáltalán illetékes ?

Jani, nem értem miért probléma szerinted, ha van véleményünk a HADX-ről. Ki a rendezője ? A HADXC? Nem, a MRASZ. Ki a MRASZ? A tagok, vagy rosszul tudom?

73...Csaba-HA6PX
HA6PX
 
Hozzászólások: 90
Csatlakozott: 2015.01.14. 19:38

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.11. 15:57

Sziasztok!

Én pont az ellenkezőjét gondolom.
Pont az nem reprezentatív, amit Tibi mond, hatan beszélgetünk, agyalunk ezen az egészen.
Akkor majd három, vagy hat ember eldönti mi a helyes. Ugyan már, hülyének nem kell nézni.

Szerintem az adna valós képet, ha a jegyzőkönyvet küldőknek kiküldenénk egy e-mail-t, amiben megkérnénk őket, hogy töltsék ki online a kérdőívünket.
Nagyon szívesen megcsinálom a webes kérdőívoldalt, csak a kérdések kellenek.

A kérdőív linkjét pedig eltudjuk küldeni e-mail-ben azoknak akik logot küldtek.

Szerintem, ha az 1000 külföldi log küldőből 300-an kitöltik, szerintem az már elég jó és valós képet festene.
Talán ez reprezentatívabb felmérés lenne, mint mi hatan.

Attila (HA2NA)
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA3UU » 2016.02.11. 13:41

Szervusztok!

Az a kivételes helyzet állt elő, hogy Tibi HA7TM egy számomra tökéletsnek látszó javaslatot tett közzé. Ha ehhez hozzá vesszük, amit a múlt héten írtam: "Jó lenne, ha itt lehetne olvasna a kb 1000 külföldi induló veled egyező véleményét...", jó közelítéssel el lehetne dönteni, hogy mi változzon és mi nem - a külföldiek részére megfogalmazott kiírásban. A HA állomásoknak pedig szeretném javasolni, hogy a sárga irigységet fessék át rózsaszínre.

73! Jani HA3UU
HA3UU
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2015.01.13. 06:26

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2016.02.11. 12:36

Szia Pistiq 9PP!
Szerintem a szavazás nem jó ötlet, mert nem lenne reprezentatív!
Inkább olvassa az, akinek a feladata lenne, rakja össze az információt.
Majd üljenek össze hárman, négyen és beszéljék át.
Ezek alapján lehet dönteni. Tegyék meg a változtatást, vagy ne tegyék.

73! Tibi 7tm
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA9PP » 2016.02.11. 11:17

Sziasztok!

Attila, HA2NA gondolatolvasó, mert tegnap este pontosan az jutott eszembe, hogy a neten szavazást kellene indítani mind DX, mind HA versenyzői oldal részére.
Teljesen kiforrott kérdéseim még nincsenek, ezekre kellene itt javaslatokat tenni :D

A hazai oldalra vonatkozóan részemről lenne is gondolatébresztő :D
Az itt zajló véleménycsere alapján a RIPORT adás témakörben a lehetőségek és akik mellette kardoskodtak:

#1 Kizárólag MEGYE rövidítés adása (HA2NA, HA6PX, HA9PP, VE7JH)

#2 HADXC tagsági szám adása (HA7TM, HG5DX)

#3 Vegyesen megye + HADXC tagsági szám adása (HA3UU)

Ha valakit rossz helyre soroltam volna félreértésem miatt, előre is elnézést kérek.

A lényeg, hogy ezt a három változatot kellene megszavaztatni, úgy, hogy minden szavazónak hívójellel lehessen csak szavazata, továbbá MRASZ tagságtól is legyen független a szavazás.
A szavazásra történő felhívást közzé kellene pl. a kedvelt PANNON-DX levelező listán, de a maga a szavazási oldal itt lenne a MRASZ oldalán a HÍREK oldalon.

Amennyiben ez a kezdeményezés sikeres lenne, úgy lehetne kitérni a SZORZÓK tárgykörre, ahol mik legyenek a szorzók.
Javaslatom, indításul (a DX oldal részére):

#1 Kizárólag a magyar MEGYE rövidítések

#2 Magyar MEGYE rövidítések és DXCC és WAE körzetek (ezt ezennel "vitára" bocsájtom :D >> az orosz példa alapján)

Szóval előbb a megszavaztatandó kérdéseket kellene eldönteni akár itt, akár a rendező (MRASZ) versenybizottságával közösen.

73! PISTIQ
HA9PP
HA9PP
 
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015.02.27. 09:48

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: VE7JH » 2016.02.11. 05:08

Szervusztok a külfödi oldalról!

Érdeklődve olvastam a témát és gondoltam hozzászólok, bár eddig csak kétszer vettem részt a HA-DX-ben.

Először is szeretnék gratulálni a rendezőgárdának, ha jól látom 1300 jegyzőkönyv érkezett idén. Csak összehasonlításképpen ma jött az e-mail, hogy a Canada Winter Contestre csak kb. fele annyi, 681 jött. Valamit csak jól csinálnak ha ilyen népszerű a verseny.

A szorzók kérdésében ha választanom kéne én a 20 megyére szavaznék mert akkor az jobban ember tudna "vadászni". De hogy mik a szorzók az egyáltalán nem befolyásolná a részvételemet. Még a pontozási rendszer sem.

Természetesen (nekem is) rengetem ötletem lenne hogy mit lehetne jobban csinálni, de dumálni, javasolni mindenki tud. Talán az lenne a legjobb, ha a HA-DX szervezőbizottsága is hozzászólna itt a témához és összeszedné/irányítaná a rengeteg segítőkész önkéntest.

73,
Gábor
VE7JH
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2016.02.09. 01:18

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha5ma » 2016.02.10. 18:29

Sziasztok!

2NA Attila ötlete jó lehet, érdemes volna néhány pontban felvetni a külföldi indulók körében, mit tartanának jónak megváltoztatni, amitől szerintük jobb lenne ez a verseny.

7TM Tibihez csatlakozom, nem érdemes ma már töménytelen pénzekért levelezni a postán.

73 : Laci, HA5MA
ha5ma
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2015.01.12. 18:48

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2016.02.10. 17:27

Sziasztok!
Ma kaptam egy nagyon nehéz A4 borítékot nem számoltam de volt vagy 61 oldal. :evil:
Posta költség 600.-Ft Na ez a nem semmi nesze neked 21.század. Jól kicsesztek az Internettel.
Éppen csak átfutottam de már így is fel spanoltam magam. És itt olvastam a 2015-ös elnökségi beszámolójába az alábbit.

A MRASZ HADXC klub jelentősége ebben az évben felértékelődött azáltal,hogy ellenőrzőszámként visszakerültek a HA-DX versenyben
a tagsági sorszámok. Új vezetője van Lendvai Klára, HA5BA személyében.

Itt a kérdésre a válasz.
A többiről majd egy másik topíkba mert van higgyétek el.

73! Tibi 7tm
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.10. 16:56

Sziasztok!

Arról beszélgetünk itt a fórumon,hogy miképp lehetne jobb a HA-DX.
Mi lenne, ha megkérdeznénk a külföldi indulókat?
Szerintem, megvan az utóbbi három év HA-DX -en indulók e-mail címe. (meg kell adni a log feltöltésekor)
Nagyon szívesen megcsinálok egy online kérdőívet.
Így kicsit árnyaltabb képet kapnánk a külföld állomások véleményéről.

Attila (HA2NA)
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA3UU » 2016.02.10. 16:05

Szervusztok!

Tisztelek annyira mindenkit (és a véleményét is, hogy ne címkézzek) aki valamilyen formában kifejtette a HA DX kapcsán az észrevételeit, véleményét. 53 év versenytapasztalattal a hátam mögött csak igen röviden: tavaly le kellett mondanom (A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGEM NEM PUBLIKUS), de az átmeneti időszakban elláttam a teendőket. Azóta a HADXC-nek van már vezetője. Sajnálatosnak tartom, hogy nem olvasható a MRASZ honlapon. És még valamit: 53 év alatt egyszer sem olvashattátok, hogy én panaszkodtam volna adott versenykiírásra, vagy alkalmazott szoftverre - megoldottam magamnak, hogy könnyebb legyen az életem.

73! Jani HA3UU
HA3UU
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2015.01.13. 06:26

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA6PX » 2016.02.10. 15:06

Kedves Barátaim !

Először is HG5DX-Csaba, elnézést a stílus miatt. Magas labda volt, na!

HA7TM 5. pont. Nem tudják rendbetenni a versenyprogramot mert a kiírás állandóan változik és egyébként is zavaros. A DXLog levelezőlistán is volt egy utalás ez ügyben. 9A5K igen lelkes, sportot űz abból, hogy sok versenyt tudjon a programja de nem tudta értelmezni a kiírást. A WIN-TEST-ben megcsinálnak bokorugró versenyeket is (azért is van benne) de nem évente. Magyarázd el nekem ha Te érted, hogy a KIÍRÁS ALAPJÁN mi a különbség a SOAB és a MM között! Segítek, semmi. Nincsenek szabályok. Hát arra nem lehet programot írni. Azt meg ne várd már el, hogy hasravágja magát pár száz EUR előtt bármelyik. Az csak itt pénz, de ezt biztos jobban tudod voltál már külföldön.

Kategóriák: Egyetértek, ez is túl sok az indulók számához mérten. 16 kategória 100 alatti indulóra túlzás.A SOCW-LP és a 7MHz -es kategóriák kivételével talán sehol sem volt verseny.
Talán a kategóriákat másképp is lehetne kitalálni. Ha már magyar verseny, akkor ne egysávon induljanak a magyarok. Aki nem rendelkezik "versenyzős" állomással azok indulhatnának állomáskategória szerint de ne kelljen egysávosba elbújdokolni. Kategóriák pl "huzalantenna/GP-", "Huzalantenna/Gp/3x3Y", "Tetszőleges antennák", Előző kettőből QRP-LP-HP, utóbbiból csak HP. Többkezelő LP/HP. Csak vegyes és összsávon. A külföldieknek megint jobb lenne, több mint 120-al több magyar QSO lenne létesíthető.
Nézzük meg a 10m-t: 3 "induló" volt egyértelműen "okos sávválaszás" mellett míg a 20m-en ami a legjobb sáv volt 1 !

73...Csaba-HA6PX
HA6PX
 
Hozzászólások: 90
Csatlakozott: 2015.01.14. 19:38

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HG5DX » 2016.02.10. 01:51

OFF
Amit eddig írtam úgy látszik félreérthető volt. Ez az átka annak, ha rövidít az ember, mert a nézőpont nem lesz világos.
Olvastam egy gyöngyszemet: "ha idővel teljesíti a HADX Club feltételeit, már nem fog gondot okozni neki a pile-up". Csaba, minden tiszteletem a tiéd, de le kellene szállni a szerről amit tolsz mert kezd megártani. (6PX)

- Ami "gyöngyszemnek" lett titulálva, ott magamból indultam ki. Kezdő versenyzőként a visszahívást részesítettem előnyben, így nem hívhattak egyszerre többen. A HADXC tagság megszerzése bő 10 év alatt jött össze, ez idő alatt sikerült tapasztalatokat is gyűjteni. De szerintem mindenki így kezdi, nem tartottam fontosnak leírni. Soha nem toltam semmilyen "szert", ezért úgy érzem, mintha gyöngyszem helyett, inkább porszem lennék valaki szemében.
- A szorzókról, a HA-DX-en külföldi szempontból. Kevesebb szorzót könnyebb csinálni, mint többet, ezért minden plusz szorzó sokat ér. Az előny ott keletkezik, hogy az egyedi szorzót jelzi a program, de pl. a második BP-t már nem. Tehát az egyetlen BO mindaddig virít, amíg nincs benaplózva, míg a 25 db BP közül csak az első logolásáig jelzi a program, a többi 24-re pedig már nem kattintanak egymás után, esetleg akkor, ha már több szorzó nincs. Sajnos ezt hozta a fejlődés, hogy már nem füllel keresik az állomásokat, mint régen, hanem legtöbben a clusterra bízzák magukat. 50-52 db volt a legtöbb HA szorzó egy sávon az idén. Ha csak 20 db megye szorzó lett volna, egy sávon biztos, hogy más sorrend alakult volna ki, nézve a 3830-at.
- Értékelés. Az orosz értékelésben, ha van is logika, az nem tetszik, hogy kivédhetetlen a QSO törlés a következő esetben: megy a CQ TEST, szépen jönnek is vissza, de az egyik rosszul logolja a hívójelemet, ezért hiába veszem hibátlanul, az ő hibája miatt törlik a QSO-t! Ha ez ráadásul szorzó is volt, azt is elvesztem úgy, hogy nem is tudok róla, ezért nem is erőlködöm még egy ilyen országért. Erre mondtam, hogy sok szorzó mehet a levesbe! Szó sem volt megálmodott szorzókról!
- Összegzés. Mindenki jót akar a versenynek, én ezen felül minden hozzászólónak a legjobbakat kívánom!

Magánjellegű megjegyzéseket a hg5dx@freemail.hu -ra szívesebben fogadok.

73, Csaba HG5DX
ON
HG5DX
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2015.01.06. 18:49

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.09. 23:22

Fiúk,
a HA-DX versenyt a külföldi indulók részére kell barátságosabbá, és szerethetőbbé tenni.
Ha a HA állomások óhajait, kívánságait vesszük figyelembe, ha magunkat helyezzük előtérbe, akkor előbb-utóbb a HA-DX-ből, HA-OB lesz, mert szép lassan elfogynak a külföldi versenyzők, és új versenyzőket sem tudunk megnyerni, hogy induljanak el a versenyünkön. Nem akarom ismételni magam, előzőleg felsoroltam az okokat, a miérteket.

Azért az eldöntendő kérdés lenne, hogy mi köze a HADXC-nek a HA-DX versenyhez?
Vagy netán ez a HA-DXC Nemzetközi verseny?
Mellesleg, Jani pont egy éve írta itt a fórumon, hogy a HADXC-vel kapcsolatos teendőit nem fogja ellátni.

Tájékoztatlak benneteket, hogy 2015. február 11.-e után /mától/ a HADXC-vel kapcsolatos tagfelvételek ügyintézését és az egyéb HADXC tennivalókat más irányú elfoglaltságom miatt befejezem.

Minden jót, 73! Jani HA3UU


Akkor, miként is működi a HADXC? Netán 1 év elteltével van már valaki, aki helyettesíti? Én őszintén megmondom, nem hallottam róla. Egy éve nagy a csend.

A HA-DX minden magyar rádióamatőrről szóljon, MRASZ, HADXC, stb. tagságtól függetlenül.

Tibi írtad, hogy:

Ha már egyszer létezik a HADXC szám, akkor használjuk is valamire, ne csak úgy legyen.


Írjátok, rá a QSL lapotokra, tegyétek fel a QRZ.com-ra vagy akárhová.
De ne szopassuk a külföldieket a HA-DX-en a HADXC számmal.

Mi a probléma nem tudunk gépelni, vagy talán gond van a Morse ütemmel?


Tibi, remélem ezt nem gondoltad komolyan.

Üdv: Attila (HA2NA)
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2016.02.09. 21:10

Dr Om Fiuk!
Én a magam részéről nem is igazán értem érvek és ellenérveket. Talán az én hibám?
Nem hinném…… én versenyeztem úgy is, hogy csak megyerövidítés volt és úgy is, hogy HADXC tagsági szám. Sikerült nyerni így is meg úgyis. Mi a probléma nem tudunk gépelni, vagy talán gond van a Morse ütemmel?
Ha már egyszer létezik a HADXC szám, akkor használjuk is valamire, ne csak úgy legyen.
Még csak 2 éve használjuk újra. Nektek semmi se jó?
Én le sz..@..m a tisztelt verseny programot azzal versenyzek, ami van. És meg tanulom kezelni, és ha véletlen meghív egy, HA akkor azt írom be a logba amit, adott. Legyen a gondja baja a verseny értékelőjének. Miért kel tudni előre, hogy most 1.200 000 pont lett vagy 100 ezerrel több vagy kevesebb majd fogja tudni az értékelő.
Viszont sokkal fontosabb, amit inkább kéne forszírozni. Még pedig 2NA jól meg is fogta a lényeget. Igen 2016-t írunk és talán tovább kéne lépni.
1. Ez a MRASZ hivatalos oldala és feltétlen kell, hogy olvassák, ha nem teszik kukába velük. Ezek kemény szavak de eredmény csak így lehetséges.
2. Oklevél kérdése bizony nagyon a béka feneke alatt vagyunk ennek az oklevélnek első évben, örültem a 2. évben jólesett a 3. évben már a fejemet csóváltam (mert mást már nem tudok hi) utána pedig a többi gagyik közé került.
3. Láttam én egy elkészült, tervezetet, amit a 2NA szerkesztett, na az igen az profi. De megint győzött a birtoklási vágy. Na ezen sürgősen túl kéne lépni.
4. Évek óta mondogatom, hogy kéne egy trófea, sőt azt is, hogy szívesen finanszírozom süket fülekre, talál. Pld a legtöbb pontszámot elért versenyző vagy csapat. Nekem elég sok ilyen trófeám van. Nagyon szépek és ezeket a nem hozzáértő is megnézi és gratulál. Az oklevél arra csak legyint. Igaz, ha valami kirívót lát, azon meg akad a szeme és rákérdez. Ilyen a Siófokiak oklevelei a Spanyolok oklevelei stb.
5. Verseny program programozása jóbbá tétele a verseny prg gazdájának a kötelessége már csak azért is mert, hogy én ezt pénzért vásároltam. És ha valaki fel ajánl 400 Eurót akkor a gyorsan, fogadja el és köszönje meg ne, pedig vigyorogjon. Márt csak azért is, mert ez neki 1 órás meló. A prg meg 50 Euró akkor mit is vigyorog? Fura de hát nem vagyunk egyformák. Mi az, hogy nem 1 értelmű a szorzok, de igen is mindig az adott évben a ki írás szerint kel versenyezni.
Nem hinném, hogy piszkálni kéne a kiírást. Szerintem nagyon jól van ez így. Ha valaki szeretne szorzó lenni, akkor teljesítse a HADXC feltételit és ott a lehetőség. Azért legyen már valami akadály és ne alanyi jogon, járjon, mert az nem jó útvonal. Van rá példa.
Van itt sokkal több, amin kéne javítani. Jelenleg a píár tevékenység az egy kicsit a békuci környékén lohol. Pedig ma már, hogy itt az Internet nagyon nagy lehetőség van a versenybizottság kezében, amit jelenleg nem használ. MIÉRT NEM ? Azért nem, mert nincs gazdája csak birtokolni, akarja.
Dr Om versenyző társaim ezek az én szemszögemből íródtak ez is egy látásmód. Ha nem fontos, akkor a nyakamon ne hergeljétek a kést.
Most jöttem haza HI9-ből és a 40 fokos melegből, még nem ocsúdtam fel.
Emlékezetek az én nyomásomra, kérésemre, siránkozásomra sikerült azt a hetven valahány kategóriát leszorítani erre a 17-re vagy mennyire (még ez is sok) Az meg már hihetetlen, hogy egyesek 6-7 QSO val ugyan akkora elismerést kaptak, mint aki 24 órán át húzta az igát.
Mindig azzal bagatelizálták el, hogy jól kel kategóriát választani. Kicsit röhejes volt.
Ezen sikerült változtatni talán már így jó is lehetne. Inkább a fentiekben leírtakon módosítson a versenybizottság és adja egy olyan kézbe, akinek van erre energiája.

Vy 73! Tibi 7tm
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA6PX » 2016.02.09. 12:40

Barátaim !

Szerintem elég rendesen kitárgyaltuk a dolgot. Engedjetek meg pár észrevételt szemezgetve az emúlt hét dolgaiból.

PistiQ első ítása teljesen jogos, az indulni kívánók nem kaptak normális tájékoztatást. Ez tény, nagyjából kár vitatkozni róla. A HADXC taglistára mutató link felkerült a kiírásba.

Olvastam egy gyöngyszemet: "ha idővel teljesíti a HADX Club feltételeit, már nem fog gondot okozni neki a pile-up". Csaba, minden tiszteletem a tiéd, de le kellene szállni a szerről amit tolsz mert kezd megártani.

Sorszám ügy: Janival egyetemben én is szeretem a sorszámos versenyeket (a QTC-st kifejezetten). Magyar indulóként a HADX is az. Az viszont tény, hogy kevesebb a résztvevő mivel az isten adta nép nem szeret sokat szenvedni. Ja, a WPX-en csak mostanában ellenőrzik a sorszámot, előtte azt írtál amit akartál. Igaz ezt mi nem tudtuk de volt aki igen.
Egyébként 599-et is adunk és ez se valós...

LOG-program kérdése: A WRTC-ken van összesítés a használt LOG programokról. A WINTEST közel 70%, N1MM 25% a többi 5%. Az értékelő elvben percek alatt kigyűjthetné, hogy HADX-en mi a valóság. Döntsük el, hogy az amatőrők fele (óvatos becsléssel) számít-e vagy nem.

Szorzók: A HADXC sorszám adása (szerintem) nem tett jót ennek az egésznek. Megértem én, hogy valaki szeretne külön szorzó lenni de minél több a szorzó annál kevesebbet ér. Az volt az indok, hogy felső sávon kevés a szorzó. Megsúgom, most is kevés a szorzó és az elkövetkező években még kevesebb lesz. De a 20-ból 5 pontosan ugyanolyan kevés mint a 100-ból 20. Az előzetes eredmény alapján a HADXC tagok nem nagyon tolonganak az élmezőnyben. Összességében tehát nem előny, magasabb HADXC sorszámlál kifejezetten szívás.

Pontozás: Kölföldről a magyar állomás 6 pont, DX 3 pont saját kontinens 1. Szerintem ez rendben van.

Értékelés: " Az elkövető személyét illetően nincs jelentősége, mert a QSO a hibázó személyétől függetlenül törlésre kerül. " Ez az összes OROSZ versenyen így van. A CQ versenyeken nincs így. Viszont van ám benne logika. Az nem távközlés, hogy adok valamit és nem érdekel, hogy a másik mit ír be majd tőle levonják. Vagy tudom, hogy rosszul vette a hívójelemet de nem javítom. Az oroszok emiatt lassítanak riportadáskor ! Nem teljesen korrekt az a megállapítás, hogy aki ad az jól adta bár statisztikailag rendben van.
"Az nagy baj lenne, ha így lenne. Egy csomó szorzó is mehetne a levesbe." Ez erős. Meg kell korrekten csinálni a QSO-t és nem megy a levesbe. Mindenkinek a maga felelőssége, hogy az álmait írja a LOG-ba vagy a valóságot.
Az értékelés soha nem lesz 100%-os. Az értékelési elvek ha rendben vannak, akkor az értékelés hibái nem változtatják meg a sorrendet. Ez a cél szerintem megvalósul most is.
Nagy versenyekről rendeteg felvétel áll rendelkezésre. Ezekből jó eséllyel megállapítható csomó turpisság (SO2R 6 operátorral, gumióra...stb)

"Ha valóban a beküldött cabrillo file fejlécéből készült el a kérelmezett pontszám, akkor ez nagyon nagy hiba" - az nagy. Bár az a gyanúm, hogy nem onnan származik. A LOG befogadása után válaszként küldött levélben egy (feltételezem) keresztellenőrzés nélküli eredmény jön vissza, tehát a jó pontszám rendelkezésre áll.

Javaslatok: Évek óta javasoltam az egykezelős megváltoztatását még akkor amikor volt külön SO2R kategória 60 perces (!!!) sávváltási idővel. Az SO2R felerészben tavaly már eltűnt. Idénre megszűnt a 10 perces szabály is, nyitva az út a valódi SO2R-hez (ami nem kategória, hanem forgalmazási mód). Megy ez, csak lassan.
Valójában nincs valós diskurzus és ez baj.

Miért nem az illetékeseknek írunk?
Azt tesszük. Ez a MRASZ fóruma. Az Elnök úr olvassa és az elnökség azon része akit érdekel.

Összegezve ez nem reprezentatív minta mert kevesen nyilvánítottunk véleményt de senkinek nem tetszik a HADXC sorszám adása. Janit is ide számolom mert a mindegy az nem IGEN.

Uraim, szép antennaépítő idő van. Jönnek a tavaszi versenyek, tesség menni dolgozni!

73...Csaba-HA6PX
HA6PX
 
Hozzászólások: 90
Csatlakozott: 2015.01.14. 19:38

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA3UU » 2016.02.08. 20:09

Kedves Pistiq!

MINT AHOGY A RÉGI SZÉP IDŐKBEN, most is egyetértünk. Egyebekben ne hogy azt hidd, hogy halványult a humorom: RS(T) + PIROS PIPACS AZ ÁROKBAN - az N1MM + ezt is tudja. Bizonyos színű csillagot is írhattam volna, de azért dutyi járna.

73! Jani HA3UU
HA3UU
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2015.01.13. 06:26

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA9PP » 2016.02.08. 18:48

Sziasztok!

A topic indítójaként megszólíttattam Jani által.
Úgy terveztem, hogy az idei HA-DX versenyen saját QTH-ról indulok.
A kötelezően előírt HADXC tagsági szám adás elriasztott.
Akár BO, vagy akár #70 a riportom, szorzó lehettem volna (igaz csak a felső három sávon).

Azzal, hogy végül a HG7T csapat operátoraként versenyeztem, valóban nem növeltem a HADXC tagok tömeges megjelenését (lásd HA2NA Attila statisztikai adatai).

A versenyre történt készülődésem során számos levelet váltottam VE7JH Gábor rádióamatőrrel, akinek lelkesedése, hozzáállása és segítőkészsége lenyűgözött. Számára az N1MM+ program használata miatt nem az jelentett problémát, hogy a HA oldalon milyen riportot kell adni, ellenben reménykedett abban, hogy lesz megoldás pl. a Win-test program használók részére is.

Ekkor fogalmazódott meg bennem véglegesen, hogy SOKKAL HASZNOSABB lenne CSAK MEGYE RÖVIDÍTÉS használata hazai oldalon, amit korábban jeleztem is az első levelemben.
A verseny előtt és alatt a Win-test program HA-DX kezelési problémája tovább erősített abban, hogy javasoljam is a jövőre nézve ezt a visszaállítást.

Ha pedig változtatni kell/lehet, akkor további "fejlesztések" is beépíthetők lennének, természetesen egyeztetések, érvelések alapján.
Az nagyon nem jó, ha a verseny rendezője (MRASZ) konzultáció nélkül (ha volt, akkor úgy tűnik nem volt széles körű) gyors változtatást végez a HA-DX verseny kiírásban.

Az itt kialakult vélemények ütköztetése során úgy tűnik csak abban látszik egyetértés, hogy miként lehet vonzóbbá tenni a versenyünket.

A cél már adott, csupán az eszközöket kell jól hozzáilleszteni, ezen eszközök közé tartozik az EGYSÉGES riport HA oldalon, továbbá a SZORZÓK meghatározása a DX állomások számára, valamint EXTRA (ami lehet, hogy csak nekünk tűnhet annak) szolgáltatások nyújtása.

Itt van példaként a RUSSIAN-DX verseny (igen sokan kedveljük), igaz számomra elítélhető módon kikerült a minősítő versenyeink közül (állandóan egybeesik a MRASZ Közgyűlés időpontjával :-) , gyanítom személyes okok vezérelték ezt a változtatást is), lehet a jó dolgokat átvenni, nem fog senki haragudni érte.

A versenykiírás (RULES) változtatása nem igényel megterhelő munkát, a KIÉRTÉKELÉS az inkább. EZT KELL tovább fejleszteni.

Összegezve, a három területet (RIPORT, SZORZÓK és EXTRÁK) kell egyeztetni és az idei HA résztvevőket véleményalkotásra felkérni - már most - nem pedig a verseny előtti héten :-)

Saját véleményem csak a szorzók terén nem fejtettem ki eddig.
Célszerűnek és jónak tartom Attila javaslatát, legyen minden HA résztvevő "extra szorzó" a megyéken felül, azaz keressék, akarják a HA állomásokat minden sávon!

Természetesen ehhez a verseny utáni egyéb feladatokat is ( LOG feltöltések - e-qsl.cc, LOTW vagy papír alapú QSL küldése) el kell végezni a HA versenyzőknek - a jó elfogadottság érdekében.

Ez a fórum topic és az itt leírtak jusson el a MRASZ Elnökséghez és az érintett bizottságaihoz, hogy a HA-DX 2017 sokkal sikeresebb lehessen.

73! PISTIQ, HA9PP
HA9PP
 
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015.02.27. 09:48

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA3UU » 2016.02.08. 15:27

Attila, a SO1R és SO2R egyazon kategória (egy kalapban). Ha jól emlékszem, SO2R esetén van sávváltási időkorlát. De mit számít, ha az állomás valóságos SO2R és pl.: D4-ből, vagy P4-ből hajt? - különben le a kalappal egy igazi SO2R operátor előtt.

Vissza a kaptafához: én nem mondtam, hogy jó, vagy rossz a HADXC tagsági szám adása, mivel engem egyik sem zavart.

Javaslom, hogy írjatok számotokra megfelelő kiírást a rendelkezésre álló tényekre alapozva. Fogadtassátok el és tegyétek közzé. Én meg majd véleményalkotás nélkül el fogom dönteni, hogy hallható lesz-e versenyszerűen a HA3UU hívójel 2017-ben a HA DX versenyen, vagy sem.

73! Jani HA3UU
HA3UU
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2015.01.13. 06:26

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2016.02.08. 12:22

Egy kis statisztika a 2016 HA-DX-ről.

Magyar állomások által küldött jegyzőkönyvek.
összesen: 121 darab
ebből nem HADXC tag: 91 állomás
HADXC tag: 28 állomás
(+ 28 szorzó) a meglévő 20 megyéhez. Bár nem tudom, de megérzésem szerint volt olyan megye ahonnan nem indult senki, bár ez csak feltételezés.

A 28-ból 4 állomás indult multi-op -ban, jóindulattal mondjuk állomásonként 5 HADXC taggal (enyhe túlzás, de legyen). A HG6N kiesik, mert sem a HA6ND és HA8RT nem HADXC tag. Így max. 15 fő.
Tehát az összes HADXC tag aki indult

24 egyéni
4 multi-op (jóindulattal kb. 15 fő HADXC tag)

Szóval kb. 40 HADXC tag indult el a versenyen. Az aktív HADXC tagok száma 122fő.
Akik kontrol jegyzőkönyvet sem küldtek, azokat nem tudtam beleszámolni.
HG1S-t sem találtam a log küldők között, pedig hallottam Őket, nyomták rendesen.

Szóval a HADXC tagok 1/3 indult el a HA-DX versenyen, holott a HADXC SZMSZ 4.§ része az alábbi:
" Aktív részvétel a HA-DX nemzetközi rövidhullámú rádióforgalmi versenyen."
Szerintem ez minden csak nem aktív.

Szóval csak az nem akarja látni az előnyöket, aki becsukja a szemét.

Nekem az a célom, hogy a külföldi indulóknak egy élvezetes verseny legyen a HA-DX és egyre többen induljanak el rajta.
A magyar állomásoknak pedig közel azonos feltételek mellett tudjanak indulni.
Az operátor tudása, technikai felkészültsége döntsön egy versenyen, és nem pedig az, hogy valaki, egymaga szorzó.
Az pedig ferdítés ha a nagy versenyeket hasonlítjuk össze a HA-DX-el.
Elmennek versenyekre - általában USA amatőrök - kuriózum DXCC körzetekbe, és SO2R. Tarolnak, még az M/S állomásokat is leverik, mint vak a poharat. Felháborodtok miatta?
Itt kategóriánként értékelnek, a HA-DX-en pedig külön kiírás van a magyarok részére.

Azért szeretném azt megélni, hogy a külföldiek, a HA-DX miatt kitelepülnek egy ritka körzetbe, vagy az expedíciójuk idejét a HA-DX időpontjához igazítják.

Miután sikerülne egy korrekt versenykiírást létrehozni, mint a magyar és külföldiek részére, akkor tovább léphetnénk a HA-DX-el kapcsolatos további teendőkre.
Mert még van bőven.

Attila (HA2NA)
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA3UU » 2016.02.08. 10:29

Kommentár nélkül az alábbiak a HA DX kiírásából:

HA DX - HA
Résztvevők: minden érvényes rádióengedéllyel rendelkező hazai és hazánkban tartózkodó külföldi rádióamatőr, aki a versenykiírásban leírtakat elfogadja.
Szorzók: az elért DXCC körzetek + WAE lista szerint sávonként, üzemmódtól függetlenül.

Ha valaki nem fogadja el, miért is indul?

HA DX - FOREIGN
Exchange: RS(T) + QSO number starting with 001. MM stations shall use separate serial numbers per band, starting with 001.
Stations operating from HUNGARY - RS(T) give their HA-DXC membership number or two letters county code.
Multipliers: Hungarian counties and HA-DXC member numbers per band.

Tömegesen reklamáltak a külföldiek a HADXC sorszám miatt? - szívesen olvasnám.

A TOPIK indítójának: 2016 HA HX: HA9OZD BO - mást nem találtam.

Ha már előny, vagy nem előny a HADXC tagsági szám, kontra megyerövidítés:

Minmdenkinek!

Elmennek versenyekre - általában USA amatőrök - kuriózum DXCC körzetekbe, és SO2R. Tarolnak, még az M/S állomásokat is leverik, mint vak a poharat. Felháborodtok miatta?

No, akkor mi is az előny?

Ennyi!

73! Jani HA3UU
HA3UU
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2015.01.13. 06:26

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HA3UU » 2016.02.08. 07:50

Kedves Csaba!

K5ZD minden CQ rendezésű verseny értékelésekor megküldi a listát, és ugrik a hibás QSO. Hogy a HA DX esetében ez nem így történt, az HA1AH sziszifuszi munkájának volt köszönhető - fellebbezéseket követően.

HA DX szorzók tekintetében az oldalvonal mellől nem nyilatkozom.

73! Jani HA3UU
HA3UU
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2015.01.13. 06:26

Re: HA-DX 2016

HozzászólásSzerző: HG5DX » 2016.02.08. 02:34

HA3UU: Az elkövető személyét illetően nincs jelentősége, mert a QSO a hibázó személyétől függetlenül törlésre kerül.
Az nagy baj lenne, ha így lenne. Egy csomó szorzó is mehetne a levesbe. Csak a hibázótól törlik a QSO-t, és még büntetőpontot is adnak, legalábbis szerintem ez a jó értékelés...
Jó lenne az értékelést is szabványosítani, mert már több félével találkoztam én is. De ne ezt ragozzuk.
Szóval én azért is idegenkedek attól, hogy mindenki szorzó legyen, mert ilyennel még nem találkoztam. Igaz az is ritka, hogy a megye (county)mellett szám is van, de ez már régebben is volt így, sok évvel ezelőtt. Talán, ha akkor nem változik vissza csak megyére a kiírás, már mindnyájan megszoktuk volna...
73, Csaba HG5DX
HG5DX
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2015.01.06. 18:49

Következő


Vissza: Rádióamatőr fórum
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
cron