Jogszabályok

Fórum rádióamatőröknek.

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA6PX » 2015.05.19. 11:49

Kedves Robi !

Találtam egy ilyet, nem tudom mennyire pontos definíció de nagyjából jó lehet:

"Építmény: az épület és az egyéb építmény gyűjtőfogalma. Építmény: mindazon végleges vagy ideiglenes rendeltetéssel megvalósított ingatlan jellegű műszaki alkotás, épület, egyéb építmény, amely általában a talajjal való egybeépítés (az alapozás) révén, vagy a talaj természetes állapotának, természetes geológiai alakulatának megváltoztatása révén jöhet létre (válhat ingatlanná), a talajtól csak anyagaira, szerkezeteire való szétbontás útján távolítható el, ezáltal azonban eredeti rendeltetésének megfelelő használatra alkalmatlanná válik. Az építmény fogalmába tartozik az olyan víz-, villany-, gáz- és csatornázási vezeték, központi fűtés, szellőzési, légüdítő berendezés és felvonó, amely az építmény szerkezetébe építve, annak használhatóságát és ellátását biztosítja. Az ilyen vezeték és szerelvény akkor is az építmény fogalmába tartozik, ha az az építmény használhatóságának biztosítása, illetve ellátása mellett technológiai célokat is szolgál."

Ha EZ a jó definíció akkor tág határok között lehet mozogni. Eszerint egy 20m magas mobol torony nem építmény akármekkora antennával a tetején sem. Nyilván ha egy tanyán laksz akkor nagyobb a mozgástered mintha a belvárosban.

73...Csaba-HA6PX
HA6PX
 
Hozzászólások: 90
Csatlakozott: 2015.01.14. 19:38

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA5OLA » 2015.05.18. 23:39

Kedves OM Csaba,

Nagyon szépen köszönöm válaszod! Így talán már tisztább a kép. Bár én a max. 6m építmény magasság helyi szabályzat miatt nem is reménykedhetek. Bár a kikurblizható oszlop/torony jó ötlet! Ma hallottam pont a klubban egy amatőrtárstól, hogy neki a Buda-Dugára mondta valaha valamikor egy "építési osztály műszaki ellenőre" hogy amíg bontható - tehát a betonalaphoz csavarral van rőgzítve az nem minősül állandó építménynek. Mondjuk erről is jó lenne tudni pontosan jogilag mi az az építmény és mi az az ideiglenes építmény - illetve ez településenként (helyi építési szabályzatok) eltér vagy egységes! Remélem kapsz egy átlátható és érthető értelmezést.73!

HA5OLA Robi
HA5OLA
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2015.05.16. 10:38

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA6PX » 2015.05.17. 21:11

Kedves Róbert.

Az engedélyezési eljárás 100 000 Ft, és a használatbavételi is 100 000 Ft. Rádióamatőröknek.

A fennmaradási engedély nem a normál ügymenet része. Az arra vonatkozik, hogy csinálsz egy tornyot engedély nélkül és lebuksz vele. Akkor felszólítanak az eredeti állapot helyreállítására (talán meg is büntetnek). Ha ennek ellenére meg akarod tartani a tornyod, akkor lehet fennmaradási engedélyt kérni. Ez egy eleve jogellenes helyzetet feltételez ezért drágább.

Ezek az "állandó jelleggel" épülő tornyokra vonatkoznak. Ha van egy kikurblizós mobil oszlopod az inkább ideiglenes jellegű. Az ezen elhelyezett antenna is nyilván. Ahhoz elvben nem kell építési engedély de sérthet olyan érdekeket ami miatt nem állíthatod fel. (pl feljelent a szomszéd, hogy tönkreteszed a panorámár és a bíróság igazat ad neki)
Ezekről kérni fogok egy jogértelmezést a hatóságtól, de elvben egyetértettünk. Nálam okosabbtól kell tanácsot kérni először, hogy jól kérdezzek.

73...Csaba-HA6PX
HA6PX
 
Hozzászólások: 90
Csatlakozott: 2015.01.14. 19:38

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA5OLA » 2015.05.16. 15:53

Kedves HA6PX

Kérlek segíts értelmezni:

"...(például egy 10m-es oszlop estében a régi díjtétel 10x50000x2 azaz 1 000 000 Ft, az új 2x100 000 azaz 200 000 Ft illetéket jelent. ) Ezekre jönnek még a tervezési és egyéb költségek...."

Az a 200000Ft hogy jön ki?

Hiszen ha veszek egy 10m-es oszlopot akkor 100000ft az építési engedélyezési eljárás és 100000ft használatbavételi díj plusz 10m * 70000Ft az illeték tehát összesen 900000Ft????

Eleve mindjuk nem értem, hogy 6m oszlop és 4m "antenná-ig" nem kell engedély - ez tiszta. De ha én 10m oszlopot és mondjuk 8m antennát állítok akkor az illeték az 10m + 8m-rel számolják vagy
4m + 4m-re azaz csak a 6m oszlop és 4m antennán (ami ingyenes) felül kell mérni/fizetni?

Sajnos ami még rosszabb és senki nem foglalkozik vele az a helyi építési szabályzat ami sok helyen még szigorúbb...

73!

HA5OLA
HA5OLA
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2015.05.16. 10:38

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA2NA » 2015.05.14. 08:59

Ui: Továbbra is kérem az Admint, hogy aki nem hívójellel van jelen a MRASZ és a Rádióamatőrök lev… listáján az ne tudjon hozzá szólni, ha már tudja olvasni. Milyen dolog, hogy partvonalon kívülről kiabál, hogy szemüveget a bírónak, amikor egyértelműen látszik, hogy van rajta.
Nem hiányzik ide a Hamatör fórum stílusa. Természetesen, ha hívójellel jelentkezik akkor üdvözöljük a Rádióamatőrök táborába.
Ideje gátat vetni ennek a bitang nagy szólás szabadságnak. Mind ebben az esetben is látható,
hogy a semmire fecséreljük a drága időnket egyértelműen, látszik a fagylalt visszanyalt.


Szia Tibi és kedves Fórumozók!

Én úgy gondolom, hogy lehet valaki rádióamatőr hívójel nélkül is pl: Rádiós Tájékozódási Futó stb. Természetesen, ha az illetőnek van hívójele, akkor azt adja meg felhasználó névnek.
A regisztrálók 99%-a így is tett, a maradék felhasználó pedig beazonosításra került. Így történ ez Proxy5 vagyis Proksza Tamással is. Igaz Ő még regisztrálás előtt megkeresett, és a fórum működésében lévő hibára hívta fel a figyelmem, amit utólag is köszönök neki. Ezért fel sem merült bennem, hogy ne engedélyezzem a regisztrációját annak fényében, hogy az e-mail váltások alatt szinte minden lényegi információ kiderült róla pl. a telefonszáma is.

Egy személyes vélemény. Én is úgy éreztem, hogy Tamás írásában volt egy kis fullánk Tibi felé. Szerencsésebb lett volna magánba írni egy email-t Tibinek, hogy nem vagy benne az NMHH listában, és természetesen privát válaszolni is rá, hogy valószínű azért, mert még nem frissítették az adatbázisukat stb stb. Szóval spongyát rá fiúk.

Nem szeretném, ha a MRASZ hivatalos fóruma ellenségeskedésnek adna helyet, illetve annak színterévé válna.
Mindenki olvashatta, hogy nem sokat gondolkoztam azon, hogy felhasználókat kitiltsak a fórumról. Nem fogom engedni, hogy a Tibi által említett színvonalra süllyedjen le a fórum morálja, és ha ezt csak kitiltással lehet elérni, akkor szemrebbenés nélkül megteszem.

Admin:
Attila (HA2NA)

Ui: ….„Beszéljük meg értelmes emberek módjára” – szól a közismert csitító felszólítás, jól jelezve azt a nyilvánvaló tényt, hogy amennyiben lényünk értelmes felének használatára külön felhívást kell intéznünk, akkor ott azzal a feltételezéssel lehet az alapvető baj, miszerint értelmes emberek vitáznak. Ritkán is működik ez a jól begyakorolt, kedvesen naiv mondat, bár korántsem azért, mert ne lennénk értelmesek, sokkal inkább azért, mert a konfliktusokat leginkább arra használjuk, hogy az összegyűlt belső szemetünket végre ráönthessük valakire, hiszen csak azt kell bebizonyítanunk, hogy a másik a hülye, azt nem, hogy mi nem vagyunk azok. Ehhez pedig nem érvek kellenek, csak féligazságok, meg némi vehemencia….
Avatar
HA2NA
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2015.01.05. 17:39
Tartózkodási hely: Esztergom

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2015.05.13. 14:37

Hi!
HA6PX ez nagyon jó hír. És szerintem lesz ez jobb is .
73! Tibi 7tm

Ui: Továbbra is kérem az Admint, hogy aki nem hívójellel van jelen a MRASZ és a Rádióamatőrök lev… listáján az ne tudjon hozzá szólni, ha már tudja olvasni. Milyen dolog, hogy partvonalon kívülről kiabál, hogy szemüveget a bírónak, amikor egyértelműen látszik, hogy van rajta.
Nem hiányzik ide a Hamatör fórum stílusa. Természetesen, ha hívójellel jelentkezik akkor üdvözöljük a Rádióamatőrök táborába.
Ideje gátat vetni ennek a bitang nagy szólás szabadságnak. Mind ebben az esetben is látható,
hogy a semmire fecséreljük a drága időnket egyértelműen, látszik a fagylalt visszanyalt.
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HG5DX » 2015.05.13. 02:26

Sziasztok!

Az NMHH lista időrendi sorrendben van, ha lementek az aljára az látszik, hogy 2020.03.31 a vége, tehát véletlenül nem kerültek be a hosszabítások. HA7TM Tibinek a kezében van az engedély, gondolom ezért nem foglalkozik vele. Remélem javítják hamarosan, de a jövő hónapban biztosan, mert a tapasztalatom az, hogy havonta egyszer frissítenek.
Azt is remélem, hogy proxy5 hamarosan levizsgázik és lesz "neve" (hívójele)is...

HA6PX Csaba, köszönjük a bíztató friss híreket!

73, Csaba HG5DX
HG5DX
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2015.01.06. 18:49

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HG6PTZ » 2015.05.13. 00:55

ha7tm írta:Tisztelt idegen!
Amíg nem a hívójeleddel írod amit írsz addig ezen a fórumon idegen vagy.
Az én engedélyem még soha nem járt le. Most is Május 15-ig érvényes volt.
Hogy te mit olvasol és miket írsz engem nem érdekel. De nem ide való téma.
Csupán próbáltál fogást találni rajtam. De mint látod a fagyi vissza nyalt.
Csak azt a stilust kaptad amit te adtál.
Kérlek, hogy Rádióamatőr fórumon használj hívójelet, vagy inkább ne formálj
véleményt mert úgy sem vesszük komolyan.

Ui: Kérem az admint csak hívójelét használó Rádióamatőrt engedjen regisztrálni.


Bocs mindenkitől, de utoljára offolok.

Kedves Tibor!

Mindössze arra akartam rávilágítani, hogy miután rákerestem a 2015.05.10.-én a NMHH oldalán a hivójel könyvben a hivójeledre nem találtam meg, és bár lehet nem épp udvarias stílusban de, informáltalak erről, majd miután erre elég hevesen reagáltál, ismét letöltöttem a hivójel nyilvántartást, és alaposabban átnéztem, hátha mégis nem figyeltem elég és elnéztem valamit. De sajna nem, hibázni nem hibáztam, nincs benne a hívojeled, ennek több oka is lehet, de mint azt a hozzászólásomban is kifejtettem, valószínű most hosszabítottad meg és még nem került bele az adatbázisba az új érvényességel. Nem nekem kell ugrani, hanem megnézni, és az NMHH-nál reklamálni. Jobb ha én szólok, és nem egy versenyen derül ki, az ciki lenne.

Az admin megkereset legyek kedves megadni a hívojelem, nos egyenlőre nem élnék ezzel a lehetőséggel, de a nevem eddig is vállaltam, az e-mail címem valódi, az admin ha kéri telefonszámot is adok.

Bár a Google mindent tud mindenkiről, és elég csak jól kérdezni, és rólam is kiderül minden.

Addig is békét és terjedését kívánok, üdvözlettel Proksza Tamás
HG6PTZ
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2015.04.12. 15:14
Tartózkodási hely: Hungary, Nógrád megye

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HG6PTZ » 2015.05.12. 23:39

HA6PX írta:Sziasztok!

A mai napon sor került az NMHH és a rádióamatőrök képviselői között egy megbeszélésre antennaügyben amelyen magam is ott voltam. Ez a beszámoló nem a Szövetség hivatalos jelentése csak magát a tényt tudatom Veletek.

Ahogy az előző hozzászólások is mutatják többen nem tudják vagy nem akarják érteni, hogy mi a lényeg. Fontos megismételnem, hogy a módosítás nem érintette rosszul a rádióamatőröket hanem kifejezetten jól érintette. Sajnálatos azonban, hogy a magyar jövedelmi viszonyok következtében a csökkentett díjak is túlzón magasak. (például egy 10m-es oszlop estében a régi díjtétel 10x50000x2 azaz 1 000 000 Ft, az új 2x100 000 azaz 200 000 Ft illetéket jelent. ) Ezekre jönnek még a tervezési és egyéb költségek.

A találkozó szerintem érdemben sikeres volt annak ellenére, hogy amatőr berkeken belül sem értettünk mindenben egyet. Szerintem a jogszabály visszavonása visszalépés lenne az időben. Sok dolgot elmondtunk, kértünk, elmagyaráztunk. Ezek beillesztése egy joganyagba a legnagyobb jóindulat mellett sem lesz egyszerű mutatvány. Azt éreztem azonban, hogy közös igény van az ügyeink a megoldására. Abban is egyetértettünk, hogy ez a folyamat inkább tartson tovább és több fordulóban beszéljük át a problémákat de a végeredmény lehetőséget adjon mindenkinek a jogkövető magatartásra.

A Hatóság képviselői megerősítették, hogy a "állandó jelleggel" kitétel nem véletlenül került a szövegbe. Ideiglenes jelleggel (ahogy eddig is) elhelyezhetők tartószerkezetek, antennák. Ez az amatőrök nagy részének a problémáját gyakorlatilag megoldja.

Nyilván a szövetség "hivatalosan" is tájékoztatást fog adni a történtekről.
El kell még mondanom, hogy a MRASZ képviselői MINDEN hazánkban tartózkodó rádióamatőr érdekeit képviselik ez ügyben is. Nem kell mindenben egyetérteni de ezt vitatni igazságtalan.

73...Csaba-HA6PX

Ez remek hír, valami ilyesmire van szüksége a közösségnek!
HG6PTZ
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2015.04.12. 15:14
Tartózkodási hely: Hungary, Nógrád megye

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA6PX » 2015.05.12. 23:17

Sziasztok!

A mai napon sor került az NMHH és a rádióamatőrök képviselői között egy megbeszélésre antennaügyben amelyen magam is ott voltam. Ez a beszámoló nem a Szövetség hivatalos jelentése csak magát a tényt tudatom Veletek.

Ahogy az előző hozzászólások is mutatják többen nem tudják vagy nem akarják érteni, hogy mi a lényeg. Fontos megismételnem, hogy a módosítás nem érintette rosszul a rádióamatőröket hanem kifejezetten jól érintette. Sajnálatos azonban, hogy a magyar jövedelmi viszonyok következtében a csökkentett díjak is túlzón magasak. (például egy 10m-es oszlop estében a régi díjtétel 10x50000x2 azaz 1 000 000 Ft, az új 2x100 000 azaz 200 000 Ft illetéket jelent. ) Ezekre jönnek még a tervezési és egyéb költségek.

A találkozó szerintem érdemben sikeres volt annak ellenére, hogy amatőr berkeken belül sem értettünk mindenben egyet. Szerintem a jogszabály visszavonása visszalépés lenne az időben. Sok dolgot elmondtunk, kértünk, elmagyaráztunk. Ezek beillesztése egy joganyagba a legnagyobb jóindulat mellett sem lesz egyszerű mutatvány. Azt éreztem azonban, hogy közös igény van az ügyeink a megoldására. Abban is egyetértettünk, hogy ez a folyamat inkább tartson tovább és több fordulóban beszéljük át a problémákat de a végeredmény lehetőséget adjon mindenkinek a jogkövető magatartásra.

A Hatóság képviselői megerősítették, hogy a "állandó jelleggel" kitétel nem véletlenül került a szövegbe. Ideiglenes jelleggel (ahogy eddig is) elhelyezhetők tartószerkezetek, antennák. Ez az amatőrök nagy részének a problémáját gyakorlatilag megoldja.

Nyilván a szövetség "hivatalosan" is tájékoztatást fog adni a történtekről.
El kell még mondanom, hogy a MRASZ képviselői MINDEN hazánkban tartózkodó rádióamatőr érdekeit képviselik ez ügyben is. Nem kell mindenben egyetérteni de ezt vitatni igazságtalan.

73...Csaba-HA6PX
HA6PX
 
Hozzászólások: 90
Csatlakozott: 2015.01.14. 19:38

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2015.05.12. 17:31

Tisztelt idegen!
Amíg nem a hívójeleddel írod amit írsz addig ezen a fórumon idegen vagy.
Az én engedélyem még soha nem járt le. Most is Május 15-ig érvényes volt.
Hogy te mit olvasol és miket írsz engem nem érdekel. De nem ide való téma.
Csupán próbáltál fogást találni rajtam. De mint látod a fagyi vissza nyalt.
Csak azt a stilust kaptad amit te adtál.
Kérlek, hogy Rádióamatőr fórumon használj hívójelet, vagy inkább ne formálj
véleményt mert úgy sem vesszük komolyan.

Ui: Kérem az admint csak hívójelét használó Rádióamatőrt engedjen regisztrálni.
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HG6PTZ » 2015.05.12. 10:13

ha7tm írta:De azért a kétfilléért........ 2020 Április 30-Ig érvényes a HA7TM engedély. N:10437-2/2015 Kiadva 2015.április 27.
Felesleges az ilyen hozzászólás. Nem is ide való téma.
Kérlek máskor jobban tájékozódj mielőtt bármit is leírnál.
Csak mielőtt további leveleket írnál titkos idegen közlöm, hogy a HG7T HG7RVA HG7RUA HA7KTM szintén
2020 Április 30 ig érvényes.
Irnám, hogy 73/DX de azt csak a hívójelesek használják egy más közt.

Üdv!

Nos a jelenleg elérhető NMHH Hívójel nyilvántartásban nem szerepel egyik hívójel sem az említetek közül :shock: , ennek oka akár az is lehet, hogy épp lejárt és a hosszabbítás még nem került be az adatbázisba.
Nem hiszem, hogy rögtön harapni kell ha valaki felhívja ilyesmire a figyelmet, a hangnem meg csak olyan volt mint amit olvastam tőled.

Nem hiszem, hogy "titkos idegen" lennék, és kötekedni sem akartam, csak szóltam.

Tamás
HG6PTZ
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2015.04.12. 15:14
Tartózkodási hely: Hungary, Nógrád megye

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2015.05.11. 14:35

De azért a kétfilléért........ 2020 Április 30-Ig érvényes a HA7TM engedély. N:10437-2/2015 Kiadva 2015.április 27.
Felesleges az ilyen hozzászólás. Nem is ide való téma.
Kérlek máskor jobban tájékozódj mielőtt bármit is leírnál.
Csak mielőtt további leveleket írnál titkos idegen közlöm, hogy a HG7T HG7RVA HG7RUA HA7KTM szintén
2020 Április 30 ig érvényes.
Irnám, hogy 73/DX de azt csak a hívójelesek használják egy más közt.
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HG6PTZ » 2015.05.11. 10:04

ha7tm írta:Tisztelt 5CUT! Rádióamatőrök szégyene.
Hányszor írjam le, hogy ne vedd a szádra a hívójelemet és a nevemet.
Facebook-n hála a jó égnek már nem látom az aljadék megjegyzéseidet.
Mint a dedós az se érti egyből. Nagyon érik a BURABU-n való találkozás.


Nem azért a kétfillérért, de itt http://nmhh.hu/amator/call_sign_book.xml nem szerepel a HA7TM, hogy is van ez?

Tamás
HG6PTZ
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2015.04.12. 15:14
Tartózkodási hely: Hungary, Nógrád megye

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA5HU » 2015.05.09. 09:32

HA9PP írta:Kedves Gyula, HA5HU,

Megtaláltam a MRASZ web oldalán a válasz levél elérhetőséget, de most éppen egy karbantartási folyamat miatt nem tudom elolvasni.
Később ismét megpróbálom.

73!
PISTIQ
HA9PPSzervusz Pisti!

Megoldódott, lecserélték!

Vy73! Gyula HA5HU
HA5HU
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2015.05.02. 21:27

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA5GG » 2015.05.05. 18:24

Barátaim!
Ha valaki egy sportegyesület tagja, az sportoló, akár ténylegesen versenyez, akár nem versenyszerüen üzi a sportot .
Pl. ha valaki egy pingpong sportegyesületben tag, annak nem kell versenyekre járni akkor is sportoló.
Persze értem a dilemmát: ha valaki sportegyesületen kivüli, azaz nem tag, akkor az sportolónak minősül-e? hhmmmm.......
Hát ha a rádióamatőrködés sportnak van/lenne elismerve, akkor az egyesületen kivüli rádióamatőr is sportoló! Hiszen nem az egyesülethez való tartozás, hanem a sportcselekvés (rádióamatőrködés), mint sportolási tevékenység az alapja a sportolói besorolásnak.
Mivel a MRASZ-t elismerték mint sportszervezetet, defakto a keretében végzett tevékenységet is elismerték sporttevékenységnek!
Tehát ebből következően a rádióamatörködés sporttevékenység; amit vagy versenyszerüen vagy nem versenyszerüen sporttevékenységként végzünk.
73! de János
HA5GG
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2015.05.05. 08:25

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2015.05.05. 12:12

Hi!
Bizony bizony milyen igaza van az 5GN Jánosnak. DE De..Sajnos azért ez sem ilyen egyszerű.
(Bár akár lehetne) Mi van a nem Sportolok antennáival?
Szerintem meg érne egy beszélgetést hozzáértő jogász emberrel.
73! Tibi 7tm
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA5GG » 2015.05.05. 08:48

Barátaim, a pannondx fórumon HA5GN/János-nak volt egy nagyon jó meglátása.
Idézem: "...Ha már a MRASZ sportegyesület, ki kell mondatni, hogy a rádióamatőr antenna sportszer, és mint ilyen,
díj- illeték- és adómentes."
73! János
HA5GG
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2015.05.05. 08:25

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA9PP » 2015.05.04. 17:20

Kedves Gyula, HA5HU,

Megtaláltam a MRASZ web oldalán a válasz levél elérhetőséget, de most éppen egy karbantartási folyamat miatt nem tudom elolvasni.
Később ismét megpróbálom.

73!
PISTIQ
HA9PP
HA9PP
 
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015.02.27. 09:48

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA9PP » 2015.05.04. 16:44

Kedves Gyula!

Nyílvános helyen is megtalálható az általad említett MRASZ reagálás?

73!
PISTIQ
HA9PP
HA9PP
 
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015.02.27. 09:48

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA5HU » 2015.05.04. 16:36

Elolvastam a Szövetség reagálását. Megítélésem szerint elhibázott.
Nem ezt kellett volna írni!

Vy73! Gyula HA5hu.
HA5HU
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2015.05.02. 21:27

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA9PP » 2015.05.04. 16:34

Sziasztok!
Nehéz lesz egy építési engedélyezési eljárás során elfogadtatni azt, hogy pl. egy rövidhullámú antenna, amelynek a kiterjedése meghaladja a négy (4) métert, "műtárgyként" hivatalos engedélyt kapjon.
Attól tartok, hogy már az első hatósági eljárási díj (100.000,- HUF) kidobott pénz lesz.

Tehát a problémát a gyökerénél kell megragadni, azaz az építésre vonatkozó törvényben szereplő KIVÉTEL megszüntetését el kell érni. Ugyanis az NMHH alkotta rendelet pontosan erre épül.

CSUPÁN azt kellene pontosan tisztázni, hogy egy MOBIL telepítésű (azaz kitolható és leereszthető) tartóra szerelt antenna (pl 20M-es rádióamatőr sávra) építési engedély köteles-e?
Amennyiben ez is az, akkor valóban roppant szomorú a helyzet a hobbinkra nézve.

Megjegyzem, eddig is alkalmazni kellett a távközlési területen (GSM szolgáltatók esetében is) a tornyok telepítésére vonatkozóan az építési engedélyezési eljárást és az abban szereplő minden érintett hatóság hozzájárulása szükséges volt.
(Felértékelődött az Önkormányzatok jegyzőinek pozíciója.)

Kedves Tibor hg5cut/I C O N,
Nem tudom mit jelez a nagybetűs mozaik, de úgy érzékelem, hogy kevés hivatalos építési eljárási ügyben vagy hivatali tárgyaláson vehettél részt (az is lehet persze, hogy tévedek).
A rádióamatőr szolgálati tevékenységgel kapcsolatos ügyekben igenis fontos szerepe van a MRASZ-nak,
mert a hivatal (NMHH) kizárólag vele folytat hivatalos tárgyalásokat, csak azt ismeri el érdek képviseleti szervnek.
Ezek után joggal érdeklődik a hatóság, hogy milyen nagyságú tagsággal rendelkezik, ez adja (adhatja) a "súlyát".
/Egyéni ügyintézés kizárólag akkor, ha az adott személynek arra alanyi jogon lehetősége van./

Csaba, HA6PX hozzászólásában azt jelzi, hogy legalább már a rádióamatőr külön említésre került egy rendeletben.
Meglátásom szerint, ez lehet éppen diszkrimináció is.
Nem tudom, hogy a távközlési tevékenységet végzőknek hasonló mértékű eljárási díjakat kell-e fizetni,
ha igen, akkor természetesen nem az.
/Sajnálatos módon, egyszer már érintett voltam egy engedély nélkül felállított torony ügyében./

Nagyon szomorú, hogy egy ilyen NMHH rendelet megszülethetett, mert ez VALÓBAN teljesen ellehetetleníti az eddig "háborítatlanul" végezhető hobbink gyakorlását.

Jelenleg a hivatal áll nyerésre.
Természetesen nem kell feladni a reményt a jobbító módosítás elérésére, akár milyen kicsi a táborunk szövetségen belül, vagy kívül.

73!
PISTIQ
HA9PP
HA9PP
 
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015.02.27. 09:48

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: hg5cut » 2015.05.04. 12:22

A szövetség kb 100-150 ember (sport) érdekeit képviseli maximálisan. Ők persze hogy tagok. A többi meg csak a qsl miatt, meg lássuk be sokan vannak akik azért tagok mert ez a hagyomány.

A többi kb 1500 ember meg minek legyen tag? Nehogy már azon múljon a sikeres tárgyalás a mrasz vezetés részéről, hogy hány tagja van. Ez az érdekképviselet egy igen hülye parasztvakítós duma. Valami más irányból kéne a nemtagokat megkörnyékezni.

Tibor hg5cut / I C O N
hg5cut
 

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: HA6PX » 2015.05.03. 17:05

Kedves Uraim !

A hiszti oka a tájékozatlanság.
Valaki végre vehetné a fáradságot és utánanézhetne, hogy eddig mi volt a helyzet. (nem tudom pontosan, de méterenként 50e limit nélkül, bírság minimum 500e...stb) Az eddigi gyakorlattól eltérően a ráadióamatőröket külön kezeli a jogszabály ! Ezt tessék észrevenni és azt, hogy a költségek a töredékére csökkentek. Nyilván annak, aki engedélyeztet bármit is. Aki eddig sem engedélyeztetett az mire sír? Már legalább 10 éve nincs betartható törvényes módja akár egy 28MHz-es antenna telepítésének sem.
Azzal viszont hogy van egy kiindulási alap ami külön kezeli a rádióamatőröket nagyon nagyot léptünk előre. Nyilvánvalóan ezen van mit dolgozni de olyan soha nem lesz, hogy rádióamatőr azt rak fel amit akar ingyen. Ezt eddig senkinek sem sikerült elérnie.
Az elnökség mozgástere elég szűkös. Szerencsére meghallgatják és úgy-ahogy partnerként kezelik. Azért kínos olyan kérdésre válaszolni, hogy pl: "Mennyi tagot számlál a szövetségük?"

Próbáljátok meg ebből a szemszögből is végiggondolni!

73...Csaba-HA6PX
HA6PX
 
Hozzászólások: 90
Csatlakozott: 2015.01.14. 19:38

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2015.04.30. 18:51

Tisztelt 5CUT! Rádióamatőrök szégyene.
Hányszor írjam le, hogy ne vedd a szádra a hívójelemet és a nevemet.
Facebook-n hála a jó égnek már nem látom az aljadék megjegyzéseidet.
Mint a dedós az se érti egyből. Nagyon érik a BURABU-n való találkozás.
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: Érd

Re: Jogszabályok

HozzászólásSzerző: hg5cut » 2015.04.30. 15:52

Tibor 7tm! No igen. Ennek örülök hogy már te is kezdesz kapisgálni, alakul, teljes elismerésem. Megjelenik a Magyar Közlöny, benne a szép hír, mi más lehetne mint a rádióamatőrökre katasztrofálisan sújtó hír. Ennek a az előzetese miért nem jelent meg a mrasz honlapon hogy folytattuk a tárgyalásokat de sajnos nem jutottunk düllőre és idén áprilisban várható módosítás ami sajnos rosszul fogja érinteni az amatőrök táborát?

Mert ha tényleg foglalkozna a marasz érdekképviselettel akkor ez a lesújtó hír már rég napvilágot látott volna. Vagy legalábbis kiszivárgott volna, de nem. De miért? Talán azért mert a marsz nem is foglalkozott ezzel vagyis lehet próbálkozott de elhajtották őket a fa...ba. Miért? Mert hát alapból egy szerencsétlen, komolytalan és kétbalkezes rakás szerencsétlenség az egész vezetőség.

Ne haragudj meg hogy ezeket írom de azért egy országos érdekképviseleti szervezetnek ennyire telik? Egy olyannak aki saját magát jelölte ki, hogy majd képvisel minden amatőrt. Röhej az egész.

Amikor a klubod és a tagok befizetik a mrasztagsági díjat és az év végén a mrasz gálán osztogatják az oklevelet és a kupákat pont a legnagyobb csalók, akkor nem gondolkoztok el ilyeneken hogy valójában mit is ér ez a jelenlegi vezetés?

Csökken a tagság csökken a klubok száma csökken a teljesítmény és erre telik? Nézegesd a polcon a kupákat és köszönd e mrasz vezetőségnek a jelenlegi helyzetet. Ha már fizetsz mrasz tagságidíjat akkor ilyen lényeges dolgokat azért számon lehetne kérni, hogy ki mit csinál vagy uram bocsá mit ba...sz el, nem de?

Remél egyre többen eszmélnek rá hogy ku...vára nincs itt rendbe a mrasznál semmi. Egyre többen fognak majd anyázni, amiért persze majd lesz sértődés, de akkor is be kell látni, szar a helyzet.

Tibor hg5cut / I C O N
hg5cut
 

Jogszabályok

HozzászólásSzerző: ha7tm » 2015.04.30. 12:08

Hi!
A Mai közlönyben olvasom eme gyalázatos törvényt.

MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA
2015. április 28., kedd

(5f ) Rádióamatőr tevékenység folytatásához az antenna és antennatartó szerkezet elhelyezése esetén mind
az építési engedélyezési eljárás, mind a használatbavételi engedélyezési eljárás díja 100 000 Ft, amennyiben
a kérelmező a Hatóság által nyilvántartásba vett, érvényes rádióamatőr engedéllyel rendelkezik és az építményt
a saját tulajdonában lévő ingatlanra, állandó jelleggel telepíti. A fennmaradási engedélyezési eljárás díja
megkezdett folyóméterenként 70 000 Ft, de legfeljebb 2 500 000 Ft.”
2. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba

Most akkor mi van? ki tudja? Mi van a MRASZ és az NMHH tárgyalásokkal ?
Ez így akár a vég is lehet.
73! Tibi 7tm
Avatar
ha7tm
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2015.01.06. 12:48
Tartózkodási hely: ÉrdVissza: Rádióamatőr fórum
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
cron